Foto: Tuukka Ervasti

ONE DROP – CODA 2023

Ny danseforestilling av Sonya Lindfors som med syv dansere forsøker det nesten umulige: Å drepe det udødelige.

Sted

Store Sal unummerert

Arrangør

Bærum Kulturhus

ONE DROP er nok et slående verk signert dansekunstner og feminist Sonya Lindfors. Forestillingen tar utgangspunkt i det å være annerledes, relasjonen mellom det moderne og kolonialisme, samt myten om at kunst er uavhengig, upolitisk og fri.  

Kunst aldri vært fri i sin historie, slår Lindfors fast. I følge koreografen har vi alltid danset med historiens spøkelser. Med polarisering, fremveksten av ytre høyre, Black Lives Matter og #MeToo-bevegelsene, har spøkelsene blitt enda mer fremtredende.

En dråpe-regelen

Verkets tittel tar utgangspunkt «en-dråpe-regelen» – en utbredt praksis i USA på tidlig 1900-tallet som slo fast at alle som hadde en mørk forfar, skulle regnes som mørke. Til tross for at vitenskapen har bevist at det finnes én enkelt menneskelig rase, har denne praksisen medført store tragedier.

Foto: Tuukka Ervasti

Fortellingenes kraft

Hva slags kropper, fortellinger og historier legger scenen til rette for? Og hva slags spøkelser danser vi med?

Verden oppfattes i stor grad gjennom sosiale konstruksjoner, kategorier, inndelinger, representasjoner og narrativer. Vi lærer at det eksisterer "naturlige" kategorier som mann og kvinne, svart og hvitt, natur og kultur. Likevel kan mange av kategoriene som nå bestemmer identiteten vår, dateres tilbake bare noen få hundre år.

Konstruksjonene og inndelingene har endret seg over tid og kan dermed også endres aktivt. Dessverre er hukommelsen kort, og kraften i fortellingene tilsvarende enorm.  

Narrativene får gyldighet ved at vi fortsetter å gjenfortelle dem.

ONE DROP utforsker kunstens potensiale til å endre fortellingene vi har om den nåværende virkeligheten, synliggjøre eksisterende makthierarkier og å rokke ved dem. Kanskje finnes det en sameksistens som vi ennå ikke vet hvordan vi skal drømme om.

Lindfors & kompani forsøker det tilsynelatende umulige: å forestille seg det udødeliges død - ødeleggelsen av maktundertrykkende strukturer. Etterpå venter en ny verden.

Verket har norgespremiere i Bærum Kulturhus i samarbeid med CODA Oslo International Dance Festival.

Om Sonya Lindfors

Sonya Lindfors (1985) er en kamerunsk - finsk koreograf og kunstnerisk leder. Lindfors jobber også med tilrettelegging, samfunnsorganisering og utdanning. I 2013 tok hun en MA i koreografi fra University of the Arts Helsinki.

Lindfors er grunnlegger og kunstnerisk leder av UrbanApa, et tverrfaglig og mothegemonisk kunstsamfunn som tilbyr en plattform for nye diskurser og feministiske kunstpraksiser. UrbanApa tilrettelegger blant annet workshops, festivaler, laboratorier, veiledning og publikasjoner.

Les mer om Sonya Lindfors

Om forestillingen

Pris: 0 - 360
Varighet: 1 t, 45 min u/pause
  • Søndag 15. oktober 2023 Kl. 16.00
    Forestillingen er spilt