Utstilling: Michal Škapa

Foto: Tomas Brabec

Utstilling: Michal Škapa

Code Keeper

Sted

Foajéscenen

Arrangør

Bærum Kulturhus

Utstillingen presenterer en av Tsjekkias mest fremtredende og internasjonalt anerkjente graffiti-kunstnere.

Som writer tar Michal Škapa, aka TRON (1978), på seg rollen som aktiv skaper av urbane koder. Med disse kodene lever han seg inn i og reflekterer Prahas urbane landskap med en unik følsomhet, som også denne utstillingens tittel er et eksempel på. Škapas verk gjenspeiler hans personlige, sosiale og emosjonelle forhold til sin opplevelse av byen.

Michal Škapa er en av graffitimiljøets legender, som fra starten av har vært med på å fremme graffiti som et visuelt fenomen i det tsjekkiske og mellom-europeiske offentlige rom. Han er også den kunstneren som ikke har viket fra det opprinnelige kunstneriske uttrykksspråket, selv om han har gjort stor suksess med utstillinger i gallerier. På denne måten opprettholder hans verk stor konsistens og autentisitet.

I sitt prosjekt i Bærum Kulturhus tar Škapa i bruk flere virkemidler. Han henger opp bilder, modulært  utformede objekter og storformatprojeksjoner ved siden av hverandre. Dette resulterer i en gedigen sammensveiset felles installasjon som byr på parallelle visuelle opplevelser helt utenom det vanlige. Kunstneren eier ikke bare veggene og utstillingslokalet, men ved hjelp av en videosløyfe som projiseres på glassfasaden til Bærum Kulturhus oppleves utstillingen som en del av byarkitekturen. Dette dynamiske ekkoet reflekterer byrommet der inspirasjonen opprinnelig ble hentet fra, nemlig fra byens gater!

Visuelt fokuserer utstillingen på to hoveduttrykk. Det første er selve graffitien som uttrykksform, hvor Škapa tar for seg skriften som et abstrakt symbol med en emosjonell ladning og et kryptert innhold (koder). Her kombinerer han sine malerier med abstraherende „tegninger“ utført med neonrør som en direkte referanse til gatemiljøet. Det andre uttrykket er mer forankret i et realitetssyn som fritt henter inspirasjon fra tegneserienes estetikk. Alt dette bringer inn ulike bykoder, memer og popart-tegn som er med på å definere dagens virkelighet. Škapa åpner med dette for å oppleve et ellers så intimt og kjent rom på en helt ny måte.

Denne utstillingen må du ikke gå glipp av!

Samarbeidspartnere:

Utstillingen er organisert i samarbeid med utdannings- og kultursenteret Broumov, og utføringen er støttet av Det tsjekkiske kulturdepartementet.

Mer informasjon

Gratis
Varighet: 20. januar - 11. juni
  • Fredag 20. januar 2023 Kl. 21.00
    Forestillingen er spilt

Foajéscenen

Bærum Kulturhus
Claude Monets allé 27
1338 Sandvika